Aktivnosti u sklopu projekta „CSA-CycleSeeing Attractour“ sufinanciranog iz programa Interreg V-A Mađarska-Hrvatska 2014-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj kontinuirano se provode.

Uvođenje ETIS sustava u općini Štrigova privedeno je kraju. Podsjetimo, ETIS (Europski sustav turističkih indikatora za održivi destinacijski menadžment) ima za cilj potaknuti ekološku privlačnost prekograničnih turističkih destinacija, u ovom slučaju područja općine Štrigova i grada Nagykanizse. Prikupljeni su i obrađeni posljednji podaci. Jedna od zanimljivosti je pokazatelj potrošnje vode prema kojem se i tijekom 2021. godine u turističkom sektoru troši 177,57 litara vode što je za 20% manje u odnosu na potrošnju tijekom 2020. godine, dok stanovništvo troši 119,88 litara. Što nam ukazuje da je u narednom razdoblju potrebno uvesti načine štednje vode bilo putem slavina koje štede vodu, korištenjem komunalne vode kroz pročistače ili novih sustava koju omogućuju manju potrošnju vode te podizanje svijesti turista o odgovornom ponašanju u destinaciji. Radovi na Mađerkinom bregu, također, napreduju. Biciklističko informativni centar poprima svoj konačan oblik i u tijeku je nabava opreme za BIC.

Radovi renovacije na Eko posjetiteljskom centru na jezeru Csónakázó-tó u Nagykanizsi su dovršeni. Postao je prekransan kako iznutra tako i izvana: fasada na objektu je obnovljena, ugrađena su nova vrata i prozori, izvedena je termalna izolacija, a obnovljen je i krov objekta. Javna nabava za opremu, namještaj i bicikle je u tijeku.

U neposrednoj blizini jezera, biti će postavljen pump track poligon, adrenalinska kružna staza na kojoj vještine dolaze do izražaja pa tako biciklist može, uz određene vještine, preći stazu bez problema.

U narednom razdoblju posvećujemo se nadolazećim aktivnostima te zajedno s projektnim parterima pripremamo promotivnu brošuru i video. Očekuje nas postavljanje putokaznih tabli. Također, pripremamo se za zajedničko predstavljanje na sajmu Naturo u Gornjoj Radgoni gdje će se predstaviti destinacije i atrakcije potencijalnim turistima. Nakon što će se planirane atrakcije (BIC na Mađerkinom bregu i Eco posjetiteljski centar s pumptrack poligonom) dovršiti, održati će se radionice za djecu i turističke stručnjake. Razvoj web aplikacije za mjerenje ekološkog otiska na području Međimurja i Nagykanizse – Zalakaros s popratnim sadržajima bliži se kraju te ćemo se uskoro s njome moći koristiti.

Podsjetimo, projekt Cycle Seeing Attractour započeo je u rujnu 2020. godine, te su u njegovo izvršenje uključeni općina Štrigova, Turistička zajednica Općine Štrigova te grad Nagykanizsa, dok je voditelj provedbe projekta Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA. Ukupna vrijednost projekta je 1.463.966,46 EUR. A kao nove atrakcije iz projekta će izaći Biciklistički info centar s vidikovcem na Mađerkinom bregu, te Eko posjetiteljski centar s pumptrack poligonom u Nagykanizsi.