Tamo gdje se zemlja zaljubila u nebo pa ga svojim vrhuncima cjeliva, a ono joj uzvraća najboljim što ima u sklopu projekta CycleSeeing Attractour – CSA započela je gradnja Biciklističko informativnog centra s vidikovcem. Na 341. metru nadmorske visine samo tri i pol metra niže od Mohokosa koji je najviša točka Međimurja smjestio se Mađerkin breg koji će biti adresa stanovanja Biciklističko informativnog centra s vidikovcem. Kažu mnogobrojni posjetitelji da je to rajsko mjesto, Emilija Krauthaker (plesačica mađarskog podrijetla, po kojoj je mjesto dobilo naziv) često je govorila da je na ovom brijegu živjela samo od jaja i ljepote koja je okružuje. Na temelju njezinih izjava, danas brojni posjetitelji dolaze „hodočastiti“ i uživati u pogledu te prirodnoj ljepoti, a novi vidikovac s kojeg će pogled sezati na četiri države – Austriju, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku uvelike će obogatiti ponudu ne samo Općine Štrigove, nego cijele Međimurske županije i sjeverozapadne Hrvatske. Proteklih dvadesetak godina na Mađerkinom bregu državaju se brojne manifestacije koje će se, zahvaljujući vidikovcu, moći organizirati češće i zasigurno kvalitetnije, posebno kulturno – umjetničke i sportske. Prekograničnim projektom CycleSeeing Attractour – CSA  koji je započeo 1. rujna 2020. i traje 20 mjeseci te je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg VA Mađarska – Hrvatska promovirat će se pogranično područje kao turistička destinacija s aktivnom i atraktivnom sadržajnom ponudom i izradit će se zajednički turistički paketi, koji će produžiti boravak turista u štrigovskom kraju. Poboljšat će se prekogranična povezanost boljim označavanjem biciklističkih ruta poput EuroVelo13, uvest će se ETIS sustav za održivi destinacijski menadžment te će se izraditi web aplikacija za praćenje dolazaka posjetitelja i njihovog utjecaja na okoliš, pridonijet će se stvaranju održivog i ekološki osviještenog prekograničnog područja s očuvanom prirodnom i kulturnom baštinom.

Vodeći partner u projektu vrijednom 1.463.966,46 € je Općina Štrigova, partner s hrvatske strane Turistička zajednica Općine Štrigova, dok je partner iz Mađarske Grad Nagykanizsa, suradnici na projektu su biciklistički klub „Mura Avantura“ iz Hrvatske i biciklistička udruga „Termál Út Kis-Balaton“ iz Mađarske. Voditelj provedbe projekta je Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA.

– Projektom CycleSeeing Attractour Općina Štrigova, a time i Međimurska županija upotpunit će svoju turističku ponudu novom atrakcijom usmjerenom aktivnom odmoru, ali i sadržajem za lokalnu zajednicu. Istovremeno, kroz suradnju s Gradom Nagykanizsa, koji također dobiva novu biciklističku atrakciju, razvijaju se turistički paketi i promoviraju destinacije kako bi se produžio boravak turista u pograničnom području. Doduše, uvjeti pandemije otežavaju nam prekograničnu suradnju s partnerima, ali nastojimo se prilagođavati u hodu i postići sve postavljene ciljeve. Naglašava Ana Kralj, zamjenica ravnateljice Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA te voditeljica projekta.

U sklopu projekta uvest će se i  ETIS sustav – Europski sustav turističkih pokazatelja za održivi destinacijski menadžment. Sustav će dionicima u turizmu pomoći u upravljanju procesima održivosti i analizi ostvarenog napretka i rezultata poslovanja.  ETIS  je važan i u marketinškom smislu jer sve je više gostiju koji prilikom odabira destinacije obraćaju pozornost na činjenicu da netko provodi kontrolu učinka turizma na okolinu i kojima je važno da dolaze u sredinu koja brine o održivom turizmu.

“Izrađen je plan uvođenja ETIS-sustava prema kojem su definirati terminski okviri implementacije samog sustava u destinaciju. Uspjeli smo dogovoriti tročlanu radnu skupinu koja će biti aktivna u procesu izvođenja. Nadalje pri završetku je i prva faza izrade inovativne web aplikacije koja će sadržavati kalkulator ekološkog otiska, zahvaljujući kojem će se turistima omogućiti uvid na njihov utjecaj na okoliš.” – o uvođenju ETIS sustava i web aplikaciji rekao je Josip Mikec; stručnjak za turizam na projektu CSA-CycleSeeing Attractour.

Projektom CycleSeeing Attractour – CSA obogaćuje se turistička i biciklistička ponuda i time se stvaraju uvjeti za dolazak novih turista i cikloturista, čime će se povećati i turistički promet i učiniti Općinu Štrigova još privlačnijom kontinentalnom destinacijom. Žena po kojoj je brijeg, na kojem se gradi Biciklističko informativni centar s vidikovcem dobio ime uvijek je bila, pričaju Štrigovčanci, „zrihtana“ – dotjerana, izuzetno simpatična te zgodna žena. Prekogranični projekt zasigurno će Mađerkin breg učiniti još atraktivnijim, privlačnijim, a prije svega korisnim. Emilija Krauthaker, iliti Mađerka sigurno bi bila zadovoljna, ponosna i sretna.

Terca Art