CycleSeeing Attractour – CSA HUHR/1901/2.1.2/0107

U sklopu provede projekta CycleSeeing Attractour – CSA u Štrigovi, na Mađerkinom bregu održana je danas konferencija za medije na kojoj su se medijima obratili g. Matija Posavec, župan Međimurske županije, g. Stanislav Rebernik, načelnik Općine Štrigova, gđa Ana Kralj, zamjenica ravnateljice Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA i g. Josip Mikec, voditelj Turističkog ureda TZ Općine Štrigova.

Voditelj Turističkog ureda TZ Općine Štrigova, Josip Mikec osvrnuo se na dugogodišnji san o izgradnji vidikovca na prekrasnom Mađerkinom bregu, mjesto čiju ljepotu i posebnost je naglašavala i Emilija Krauthaker (plesačica mađarskog podrijetla, po kojoj je mjesto i dobilo naziv) izjavom da je na ovom mjestu živjela samo od jaja i ljepote koja je okružuje. Na tragu njezine poznate izjave, brojni posjetitelji dolaze uživati u pogledu i okruženju, a novi vidikovac uvelike će obogatiti ponudu sjeverozapadne Hrvatske. Unatrag zadnjih dvadesetak godina u Štrigovi i na Mađerki održavaju se brojne manifestacije koje će se, zahvaljujući vidikovcu, moći organizirati češće i kvalitetnije.

Ana Kralj, zamjenica ravnateljice Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA predstavila je projektne aktivnosti i njihov značaj za prekograničnu suradnju te čestitala načelniku na hrabrom preuzimanju uloge vodećeg partnera. Današnjom konferencijom za medije obilježen je početak provedbe prekograničnog projekta koji je započeo 1. rujna i sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu programa prekogranične suradnje Interreg VA Mađarska – Hrvatska.

Vodeći partner je Općina Štrigova, partner s hrvatske strane Turistička zajednica Općine Štrigova, partner iz Mađarske je Grad Nagykanizsa, suradnici su biciklistički klub „Mura Avantura“ iz Hrvatske i biciklistička udruga „Termál Út Kis-Balaton“ iz Mađarske, a voditelj provedbe projekta je Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA.
Ukupna vrijednost projekta je 1.463.966,46 EUR, od čega bespovratna sredstva iznose 1.244.371,48 EUR. U sklopu projekta vodeći partner, Općina Štrigova, izgradit će i opremiti Biciklističko informativni centar s vidikovcem, što čini samo jednu komponentu projekta. Nova turistička atrakcija obogatit će turističku ponudu općine Štrigove, atraktivne kontinentalne turističke destinacije poznate po crkvi Svetog Jeronima u kojima se nalaze freske poznatog slikara Ivana Rangera, brojnim vinogradima i vrhunskim vinima, biciklističkim stazama i drugim sportskim manifestacijama, kao i kulturno-umjetničkim događajima koji se organiziraju i na Mađerkinom bregu. Međimurska županija kao treće najposjećenija kontinentalna destinacija u RH i općina Štrigova projektom CycleSeeing Attractour – CSA dobivaju novi inovativni turistički proizvod kojim će obogatiti turističku i biciklističku ponudu Međimurske županije i time stvoriti uvjete za dolazak novih turista i cikloturista, čime će se povećati i turistički promet. Grad Nagykanizsa će izgraditi Eko centar za posjetitelje s biciklističkim pump track poligonom koji će utjecati na turistički izgled i ponudu grada. Biciklizam i aktivni odmor su poveznica među projektnim partnerima, a nadolazeće aktivnosti i novi sadržaji su nastavak projekata Attractour i CIAN 2.0 iz prvog poziva programa prekogranične suradnje Interreg V-A Mađarska – Hrvatska. Turistička zajednica Općine Štrigova će u sklopu projektnih aktivnosti u suradnji s Gradom Nagykanizsa raditi na promociji prekograničnog područja. Izradom novih zanimljivih turističkih paketa promovirat će prekogranične regije kao turističke destinacije s atraktivnom ponudom sadržaja za aktivni odmor. Označavanjem biciklističkih ruta u Međimurskoj županiji i regiji oko Nagykanizse poboljšat će se prekogranična povezanost i omogućiti brojnim cikloturistima i ostalim posjetiteljima lakše snalaženje i pronalazak turističkih sadržaja. Uvođenjem ETIS sustava (European Tourism Indicators System – Europski sustav pokazatelja za turizam za održivo upravljanje odredištima) cilj je pridonijeti unaprjeđenju održivog upravljanja destinacijama na način da se dionicima u turizmu osigura jednostavan i koristan sustav, odnosno alati koji će im pomoći u upravljanju procesima održivosti i analizi ostvarenog napretka i rezultata poslovanja.

Izradom inovativne mobilne aplikacije kao sustava za praćenje broja posjetitelja i turista, kao i njihovog utjecaja na okoliš (engl. environmental footprint), omogućit će se i brzi pristup korisnim, zanimljivim informacijama o destinacijama.

„Dugogodišnja želja vlasti i mještana konačno se počinje realizirati“, naglasio je načelnik Stanislav Rebernik. „Aktivnosti koje su prethodile današnjem danu bile su vrlo kompleksne, zahtjevne i izazovne, ali dovele su nas do početka provedbe prekograničnog projekta i stvaranja novih značajnih turističkih sadržaja“, nastavio je. Jedan od razloga izgradnje vidikovca na Mađerkinom bregu je zanimljiva povijest ovoga kraja, a druga prirodne ljepote i beskrajan pogled. Bitno je spomenuti da će se graditi Biciklističko informativni centar s vidikovcem koji će doprinijeti kvalitetnijem prihvatu posjetitelja i turista, kao i organizaciji brojnih manifestacija. U planu je i razvoj vjerskog turizma, uređenje nove biciklističke staze, izgradnja novog vatrogasnog doma. Načelnik se zahvalio Međimurskoj županiji i županu Matiji Posavcu na podršci koju pruža u provedbi projekata, kao i Javnoj ustanovi REDEA koja pomaže i savjetuje u pripremi i provedbi projekata te je na kraju zaželio sretnu provedbu CSA projekta.

„Međimurska županija jedna je od najposjećenijih kontinentalnih destinacija u Hrvatskoj te iz godine u godinu učvršćujemo svoju turističku poziciju, no s obzirom na potencijal koji imamo moramo težiti još većim brojkama.“, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je pohvalio upornost Općine, Turističke zajednice Štrigova, REDEA-e i Međimurske županije predvođene zamjenicom Sandrom Herman i pročelnikom UO za gospodarstvo Darkom Radanovićem. „Dobivamo novi inovativni turistički proizvod kojim ćemo obogatiti turističku i biciklističku ponudu te stvaramo okvir kojim ćemo produljiti boravak gostiju u Međimurju jer na malom prostoru, unutar 8 kilometara zračne linije imamo Mađerkin breg, Svjetski centar Pušipela, Eko-turističku poučnu pješačku i biciklističku stazu „Svetomartinska Mura“ uz Mlin na Muri, Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu i Matulov grunt u Frkanovcu“, zaključio je župan Posavec.

Odlična prekogranična suradnja, nove i postojeće turističke atrakcije, brojna kulturno-umjetnička događanja, zajedničke sportske manifestacije, inovativna mobilna aplikacija te kvalitetno označene biciklističke rute utjecat će i ojačati imidž pogranične regije kao turističke destinacije aktivnog odmora.

Tekst: Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA